Čestitam!

Ponuđen vam je intervju za posao u vašoj kompaniji iz snova ali osećate se zabrinuto jer je to sa članom HR tima. Kako se prodajete nekome ko nema iskustva u vašoj oblasti? Šta ako ne razumeju vaš posao?

Tačno je da ovaj intervju neće biti isti kao onaj sa budućim menadžerom, potencijalnim kolegama ili šefom kompanije. HR nije tu da ispita vaše veštine ili stručnost, već da razmotri vaše vrednosti, vašu sposobnost komunikacije i prilagođavanja. Cilj je proceniti vaš potencijal da se uklopite u tim. To je presudan korak koji ne bi trebalo da zapostavite. Član HR tima može biti prva osoba koju treba uveriti na tom putu. Oni mogu da prihvate ili odbiju vašu prijavu. Pa šta se očekuje od vas u ovom intervjuu i kako možete biti uspešni?

Šta je ulog u ovom prvom intervjuu?

Svaki razgovor koji čini deo bilo kog procesa zapošljavanja ima različit cilj. Tokom intervjua sa HRom nećete biti ocenjeni za iste stvari kao što ćete to uraditi sa menadžerom ili izvršnim direktorom. Dakle, evo opisa onoga na šta će se HR regruteri usredsrediti:

  • Vaša kompatibilnost sa vrednostima kompanije
  • Vaša sposobnost da se uklopite u tim
  • Vaša motivacija i entuzijazam za posao i kompaniju
  • Vaše lične kvalitete. Da li ste iskreni, otvoreni, skromni, samouvereni?
  • Sposobnost rešavanja problema i suočavanja sa izazovnim situacijama
  • Vaša sposobnost da obrađujete informacije
  • Vaše jezičke veštine
  • Kompatibilnost između plate koju očekujete i onoga što kompanija nudi

Sada kada znate šta HR traži tokom ovog intervjua, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da prođete kroz proces.

Saveti za uspešan HR intervju

1. Budite iskreni i otvoreni

Zapamtite da odeljenje za ljudske resurse u sebi sadrži reč „ljudski“. HR treba da vas vidi kakvi ste i da bi stekli osećaj za vašu stvarnu ličnost i postarali se da se dobro uklopite u kompaniju. Zato je bolje da se ponašate prirodno i opušteno. Važno je i pokazati da posedujete snažne međuljudske veštine i da se ponašate profesionalno. Na dan intervjua budite tačni, predstavite se pristojno i obucite se na odgovarajući način. To znači da razmislite o slici kompanije, ali i da se odevate na način koji vam je ugodan tokom dana.
HR neće trebati da pokušava da utvrdi vaše osobine ličnosti ako ste iskreni. Ako ne razumete objašnjenje koje su vam dali, budite direktni i zamolite ih da vam objasne. Neće gristi! Nemojte se stiditi. Vaša iskrenost će uspostaviti duh poverenja između vas i njih.

2. Pokažite entuzijazam za posao

Tokom ovog prvog intervjua vaše oduševljenje je vaše oružje. Zapamtite da HR određuje da li ćete se prilagoditi njihovoj trenutnoj kulturi preduzeća. Znači morate biti spremni. Ne javljajte se na intervju, a da niste sproveli neko istraživanje o kompaniji, njenim vrednostima i istoriji.

Pogledajte šta rade, broj zaposlenih i najnovije vesti. Intervjuer neće oklevati da vas pita šta znate o kompaniji. Ako niste dobro informisani, ostavićete loš utisak, čak i ako imate jaku radnu pozadinu.

Pomozite regruteru da shvati koga ima ispred sebe i zašto vam je firma interesantna, kako ste otkrili kompaniju i svoju viziju o njoj. Budite jasni u svojim objašnjenjima i o svom interesovanju za posao i šta vas najviše vodi.

Budite spremni da pokažete da ste strastveni u ovom poslu i napravićete snažan, pozitivan utisak na regrutera. Sada nije vreme da budete suzdržani.

3. Budite proaktivni

Neki kandidati puštaju svoj um da luta kada regruter objašnjava kakva je kompanija. Čak i ako znate posao i način na koji je organizovan, najbolje je pažljivo slušati. Ne oklevajte da vodite beleške ili da nadogradite ono što govore. Ako to ne učinite, možda ćete izgledati odsutno.

Ovo je šansa za razgovor, a ne samo prepričavanje priče o vašoj profesionalnoj karijeri. Zato bi trebalo da postavljate pitanja, reagujete, preformulišite, pokušajte da se uključite u dinamičnu razmenu. Intervju je način da se dvoje ljudi bolje upoznaju, a ne niz šupljih monologa ili, još gore, sukoba ili ispitivanja.

4. Znajte kako ispričati svoju priču

Regruter će želeti da proceni vašu sposobnost i da sumira vaše iskustvo. Dakle, trebali biste biti u mogućnosti da prolazite kroz svoju karijeru, iz godine u godinu i posao po posao. Pre intervjua, vežbajte kod kuće tako što pričate naglas. Pridržavajte se svoje biografije i izbegavajte digresije, osim ako se od vas ne traži da dodate više detalja. Objasnite svoje strateške odluke, kao i sve iznenadne promene položaja. Nemojte se bojati biti otvoreni i odlučni jer su to upravo one osobine koje regruteri žele oceniti u vama. Ako ste pogrešili u karijeri  ili promenili karijeru, budite iskreni i objasnite im sve jasno i diplomatski. Ovo će vas prikazati u pozitivnom svetlu kao nekoga ko zna šta želi.

5. Ne pričaj tehnićki

Imajte na umu da razgovor sa regruterom nema za cilj da proveri vaše tehničke mogućnosti ili vašu stručnost. Ne ulazite u previše detalja koristeći žargon specifičan za vaše polje. Neprijatno je da regruter (ili bilo ko drugi) razgovara sa nekim ko koristi veoma tehnički jezik. Budite jednostavni i jasni. U suprotnom, rizikujete da izgledate pretenciozno. Idite u detalje samo ako vam je to izričito zatraženo.

6. Budite odraz svog iskustva

Regruter može postaviti pitanja o sukobima na prethodnim pozicijama i kako ste ih rešili. Ovo se radi kako bi im pomoglo da procene vaš integritet i sposobnost integracije. Pripremiti se za takva pitanja pre intervjua. Ako ranije niste imali teških situacija, što je sasvim moguće, budite spremni da budete zamoljeni da se uključite u neku ulogu igranja uloga. Regruter može opisati izmišljeni sukob u timu, dati vam vreme da razmislite o tome, a zatim će tražiti da ponudite rešenje problema.

7. Razmislite o novcu

Jedno pitanje koje će se pojaviti za raspravu tokom intervjua je kakvu nagradu očekujete u sklopu paketa koji nudi kompanija. Unapred razmislite o tome kako vas ne bi uhvatili van garda. Pogledajte pogodnosti koje nudi kompanija, a zatim se odlučite za raspon plata koji vam odgovara. Ne podcenjujte sebe već budite realni u pogledu onoga što kompanija može da ponudi.

8. Osvežite svoje jezičke veštine

Intervju sa HR-om je trenutak kada možete očekivati da se tokom procesa zapošljavanja testiraju vaše jezičke veštine. Ako posao zahteva znanje španskog, francuskog ili engleskog jezika, recimo, regruter može da pređe na taj jezik u bilo koje vreme tokom intervjua. Zato se potrudite da jasno komunicirate na jeziku, jer se to očekuje od vas.

Ako sledite ove savete, imate odličnu šansu za uspešan intervju i prelazak na sledeći korak u selekciji. Međutim, ako vas ne pozovu nakon intervjua, imajte na umu da je ovo samo intervju i ne mora nužno dovesti u pitanje vaše sposobnosti. Razmilite o intervjuu i pokušajte naučiti iz njega. Stekli ste dragoceno iskustvo, bez obzira na ishod!

Podelite vest na društvene mreže